۲۰ دانشگاه برتر جهان بر اساس استنادهای بالا معرفی شدند

دکتر جعفر مهراد در خصوص دانشگاههای برتر جهان بر اساس استنادهای بالا اظهار داشت: ۲۰ مؤسسه آموزش عالی و تحقیقاتی برتر که از میان ۴۰۵۰ مؤسسه در سطح جهان برگزیده شده اند از این قرار است :
از بین ۲۰ موسسه برتر، ۱۴ مورد در آمریکا، سه دانشگاه در انگلستان و یک دانشگاه در هریک از کشورهای کانادا، ژاپن و آلمان قرار دارد. این موسسات حجم بسیار بالایی از مقالات را منتشر می کنند. ۶ مؤسسه برتر بیش از یک میلیون استناد و ۱۴ مؤسسه دیگر بیش از نیم میلیون استناد را به خود اختصاص داده اند.
دانشگاه هاروارد با ۹۵۲۹۱ مقاله و با مجموع ۲٫۵۹۷٫۷۸۷ بار استناد تا سال ۲۰۰۹ در مقام اول جای گرفته است. سهم عمده استنادها در دانشگاه هاروارد به رشته های علوم بهداشتی و زیستی مربوط می شود : ۵ رشته برتر از نظر شمار استنادها عبارت است از پزشکی بالینی، بیولوژی مولکولی و ژنتیک، بیولوژی وبیوشیمی، علوم اعصاب و رفتار، و ایمنی شناسی.
هاروارد در علوم طبیعی نیز رتبه های بالاتری را به خود اختصاص داده است. این دانشگاه در بین رشته های فیزیک، شیمی، اقتصاد و بازرگانی، علوم زمین، محیط زیست و اکولوژی، ریاضیات و علوم رایانه در بین ۲۰ مؤسسه برتر جهانی قرار دارد.
دانشگاه هاروارد در تحلیل استنادی درباره Underage/College Drinking رتبه اول را کسب کرده است. پژوهشگر این موضوع Henry Weschler است که مقام اول پژوهشگری را در این حوزه به خود اختصاص داده است.
در موضوع آلزایمر نیز Dennis Selkoeاز برترین ها محسوب می شود. دو پژوهشگر دیگر در رشته دیابت جزو دانشمندان برتر این دانشگاه هستند :Ronald Kessler و David Nathan
دکتر مهراد در ادامه گفت: مؤسسه ماکس پلانک با ۶۹٫۳۷۳ مقاله که ۱٫۳۹۶٫۰۸۷ بار مورد استناد قرار گرفته اند در جایگاه دوم نشسته است. در این موسسه حوزه علوم طبیعی با رشته های فیزیک، شیمی و علوم فضا پر استنادترین رشته ها به حساب می آیند.
وی گفت: درواقع اگر دقیق تر بیان کنیم، ماکس پلانک در فیزیک و علوم فضا رتبه اول و در شیمی حائز رتبه دوم است. بیولوژی مولکولی و ژنتیک و بیولوژی و بیوشیمی جزو ۵ رشته برتر این مؤسسه محسوب می شوند که از این نظر ماکس پلانک را در مجموع از نظر این دو رشته در رتبه دوم قرار می دهد.
رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری ادامه داد: دانشگاه جانز هاپکینز که در بین ۲۰ مؤسسه برتر مقام سوم را دارد، ۴۵۰۲۲ مقاله تولید کرده است که این تعداد مقاله ۱٫۲۲۲٫۱۶۶ بار استناد دریافت کرده است. دانشگاه جانز هاپکینز در رشته Epigenetics برترین مؤسسه است و دو پژوهشگر برتر آن یعنی Stephen Baylin و John Herman به ترتیب مقام های اول و دوم را به خود اختصاص داده اند.
دکتر مهراد در ادامه افزود: رتبه چهارم به دانشگاه واشنگتن با ۵۴۱۹۸ مقاله و با کل ۱٫۱۴۷٫۲۸۳ بار استناد تعلق دارد. در دپارتمان علوم زمین و فضا مربوط به این دانشگاه، Minze Stuiver یکی از ۲۰ دانشمند پر استناد در علوم زمین است.
همچنین، نخستین دانشگاه از پنج دانشگاه کالیفرنیا موجود در این رده بندی دانشگاه استنفورد با مجموع ۴۸٫۸۴۶ مقاله و کل ۱٫۱۳۸٫۷۹۵ بار استناد دارای رتبه پنجم است. پژوهشگر رتبه دوم در رشته ریاضی یعنی Robert Tibshiran وابسته به این دانشگاه می باشد. دانشگاه استنفورد در موضوع خاص ” ابر رساناها با درجه حرارت بالا ” با تولید ۷۴ مقاله (با ۳۱۲۰ بار استناد ) در بین ۴ مؤسسه برتر قرار دارد.
سرپرست ISI در ادامه اظهار داشت: آزمایشگاه ملی لس آلموس، دانشگاه توکیو و آزمایشگاه ملی اوک ریج به ترتیب با تولید ۲۱۱ مقاله ( ۳۴۱۵ استناد )، ۲۶۳ مقاله ( ۳۲۹۹ استناد )، ۲۷۳ مقاله ( ۳۱۳۳ استناد )، به ترتیب دارای رتبه های اول تا سوم هستند.
وی افزود: دومین دانشگاه کالیفرنیا که دارای رتبه ۶ است، دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس می باشد. این دانشگاه با ۵۵۲۳۷ مقاله، در مجموع ۱٫۰۷۷٫۶۹ بار مورد استناد قرار گرفته است.
مهراد گفت: یکی از پراستنادترین پژوهشگران در رشته علوم فضا و پژوهشگر رتبه اول در موضوع Microwave Background Radiation ، ادوارد رایت است که به بخش آسترونومی و آستروفیزیک این دانشگاه وابسته است. سایر دانشگاه های کالیفرنیا عبارتند از دانشگاه برکلی در رتبه ۸ (۴۶٫۹۸۴ مقاله با ۹۴۵٫۸۱۷ استناد)، دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو در رتبه ۹ (۳۶٫۱۰۶ مقاله با ۹۳۹٫۳۰۲ استناد)و دانشگاه کالیفرنیا در سان دیه گو در رتبه ۱۲ (۴۰٫۷۸۹ مقاله با ۸۹۹٫۸۳۲ استناد).
همچنین در بین دانشگاه های برتر بیست گانه، دانشگاه میشیگان در رتبه ۷ با ۵۴٫۶۱۲ مقاله با مجموع ۹۴۸٫۶۲۱ بار استناد قرار دارد.
سهم پزشکی بالینی با ۱۶٫۳۱۴ مقاله و با ۳۲۴٫۷۰۱ بار استناد در بین استنادهای دانشگاه میشیگان قابل توجه است. رتبه ۱۰ مربوط به دانشگاه پنسیلوانیا است.
دکتر مهراد در پایان گفت: سایر دانشگاه ها در این فهرست شامل دانشگاه ژاپن با رتبه ۱۱، دانشگاه تورنتو در کانادا با رتبه ۱۳ و سه دانشگاه انگلیسی یعنی یونیورسیتی کالج لندن با رتبه ۱۴، دانشگاه کمبریج با رتبه ۱۸ و دانشگاه آکسفورد با رتبه ۱۹ است.
چهار دانشگاه آمریکا بقیه فهرست را تشکیل می دهد. دانشگاه کلمبیا با رتبه ۱۵، دانشگاه ییل با رتبه ۱۶، انستیتو تکنولوژی ماساچوست با رتبه ۱۷ و دانشگاه ویسکانسین با رتبه ۱۸٫
   ۱۳۹۰/۵/۲