جدول رده بندی جهانی تولید ۴ علم/ ایران چه کشورهایی را پشت سر گذاشت

رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری با تشریح پیشرفت های علمی ایران در سالهای اخیر از صعود ایران در تولید علم رشته های علوم کشاورزی، شیمی، پزشکی و علوم کامپیوتر خبر داد و گفت: ایران در علم کشاورزی ۲۴ پله صعود کرد.
جعفر مهراد با بیان اینکه پیشرفت های علمی ایران و تلاش دانشمندان ایرانی در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی و فناوری کشور در سالهای اخیر چشمگیر بوده است افزود: نهضت تولید علم چند سالی است که مورد توجه دست اندرکاران نظام آموزش عالی کشور قرار گرفته و ضمن تأکید بر جنبه های کاربردی تحقیقات مشاهده می کنیم که در آستانه سی و دومین سالگرد پیروزی انقلاب تولید دانش در عرصه های گوناگون نویدبخش این واقعیت است که دانشگاههای کشور در راستای تمدن سازی و جنبش نرم افزاری به مطالبات عمومی پاسخ گفته و این جریان مولد همچنان با سرعت به حرکت فراگیر خود ادامه می دهد.
وی افزود: فضای تولیدات علمی قابل توجه است و رشد روزافزون دانشمندان ایران در عرصه های علمی نشان می دهد که ایران در زمره کشورهای تولیدکننده علم قرار گرفته است.
مهراد با اشاره به اطلاعاتی که درباره جایگاه ایران در رشته های علوم کشاورزی، شیمی، پزشکی و علوم کامپیوتر در پایگاه ESI در مؤسسه اطلاعات علمی (ISI) و رشد تولیدات علمی کشورها منتشر شده است، گفت: این اطلاعات مبین این واقعیت است که میزان تولیدات ایران در رشته های مختلف چند برابر شده و جایگاه هر یک از رشته ها چندین پله صعود پیدا کرده است.
وی خاطرنشان کرد: اکنون ایران در رشته علوم کشاورزی با ۲۴ پله صعود در مکان ۱۶ جهان نشسته است و کشورهای آمریکا، برزیل ، اسپانیا و چین به ترتیب در تولید علم در حوزه علوم کشاورزی مقام های اول تا چهارم را به خود اختصاص داده اند. از آسیا نیز تنها هند، ژاپن، کره جنوبی و ترکیه چهار کشوری هستند که به ترتیب با رتبه های ۵ ، ۷ ، ۱۳ و ۱۴ از ایران جلوتر هستند. کشورهای پیشرفته ای مانند سوئیس، بلژیک، تایوان، زولاندنو، ایرلند، دانمارک و حتی روسیه بعد از ایران قرار دارند. رتبه روسیه در سال ۲۰۰۹ میلادی از نظر تولیدات علمی در رشته علوم کشاورزی ۳۰ بوده است.
وضعیت تولیدات علم کشاورزی در دنیا و صعود ۲۴ پله ای ایران
نام کشور رتبه در جهان
آمریکا اول
برزیل دوم
اسپانیا سوم
چین چهارم
هند پنجم
ژاپن هفتم
کره جنوبی سیزدهم
ترکیه چهاردهم
ایران شانزدهم
سوئیس، بلژیک، تایوان، نیوزلند، ایرلند و دانمارک از هفدهم تا بیست و نهم
روسیه سی ام
رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری با اشاره به جایگاه ویژه ایران در رشته شیمی گفت: شیمی یکی از رشته هایی است که دانشمندان ایران در این حوزه به فناوری و دانشی کامل دست یافته اند. مقام ایران در علم شیمی چهاردهم جهان است. ایران در سال ۲۰۰۹ میلادی تعداد ۲۸۷۵ مقاله شیمی تولید کرده است. میزان تولیدات اول تا پنجم در رشته علم شیمی به ترتیب به کشورهای چین (۲۶۵۵۶ مقاله)، آمریکا (۲۴۶۳۹ مقاله)، ژاپن (۱۱۲۳۶ مقاله)، آلمان (۱۰۴۵۵ مقاله) و هند (۸۳۴۵ مقاله) تعلق دارد.
وی افزود: پیش از ایران که رتبه ۱۴ علم شیمی جهان را به خود اختصاص داده است، نام کره جنوبی نیز با مرتبه ۱۱ مشاهده می شود که از قاره آسیا است. تعداد مقالات کره جنوبی در حوزه علم شیمی ۴۴۳۸ مقاله است. بعد از ایران کشورهای برزیل، استرالیا، تایوان، سوئیس و هلند پنج کشوری اند که به ترتیب رتبه های ۱۵ تا ۱۹ را در دست دارند. جایگاه ترکیه با تولید ۱۸۸۴ مقاله در این رشته مرتبه ۲۰ است.
وضعیت تولیدات علم شیمی در دنیا و صعود ایران
چین اول ۲۶ هزار و ۵۵۶
آمریکا دوم ۲۴ هزار و ۶۳۹
ژاپن سوم ۱۱ هزار و ۲۳۶
آلمان چهارم ۱۰ هزار و ۴۵۵
هند پنجم ۸ هزار و ۳۴۵
کره جنوبی یازدهم ۴ هزار و ۴۳۸
ایران چهاردهم ۲ هزار و ۸۷۵
برزیل، استرالیا، تایوان، سوئیس و هلند از پانزدهم تا نوزدهم
ترکیه بیستم یک هزار و ۸۸۴
مهراد همچنین به موفقیت های ایران در رشته پزشکی و تولید علم در این حوزه اشاره کرد و گفت: در رشته پزشکی بالینی برای رساندن میزان تولید علم کشور به اوج خود یک عزم ملی وجود دارد. در این رشته کشورهای آمریکا، انگلستان، آلمان، ژاپن و ایتالیا پنج کشور نخست جهان هستند که رتبه های اول تا پنجم را به خود اختصاص داده اند. فرانسه، کانادا، چین، هلند و استرالیا نیز در مقام های بعدی قرار دارند. رتبه ترکیه با تولید ۸۷۴۱ مقاله ۱۴ است و ایران در این رشته با کسب رتبه ۲۵ تعداد ۳۱۷۸ مقاله تولید کرده است. بعد از ایران کشورهای پیشرفته ای مانند نروژ، فنلاند، ایرلند، روسیه، سنگاپور قرار دارند که به ترتیب حائز رتبه های ۲۶ تا ۳۰ هستند.
وضعیت تولید علوم پزشکی در دنیا و رتبه ایران
آمریکا اول –
انگلستان دوم –
آلمان سوم –
ژاپن چهارم –
ایتالیا پنجم –
فرانسه، کانادا، چین، هلند و استرالیا از ششم تا دهم –
ترکیه چهاردهم ۸ هزار و ۷۴۱
ایران بیست و پنجم ۳ هزار و ۱۷۸
نروژ، فنلاند، ایرلند، روسیه، سنگاپور از بیست و ششم تا سی ام
وی درباره ظرفیت علمی و فنی ایران در رشته علوم کامپیوتر بر اساس شاخص تولید علم گفت: تعداد مقاله های تولید شده متخصصان ایرانی در زمینه علوم کامپیوتر ۳۷۴ مقاله است و ایران با نشر ۳۷۴ مقاله در جایگاه ۲۰ جهان نشسته است. رتبه های اول تا پنجم به ترتیب در دست کشورهای آمریکا (۷۵۳۰ مقاله)، چین (۲۹۸۲ مقاله)، انگلستان (۱۸۵۰ مقاله)، آلمان (۱۵۱۵ مقاله) و فرانسه (۱۵۰۹ مقاله) است. تایوان با تولید ۱۴۴۱ مقاله در علوم کامپیوتر مقام ۶ جهان را به خود اختصاص داده است.
وضعیت تولید علم در علوم کامپیوتری و رتبه شاخص ایران
آمریکا اول ۷هزار و ۵۳۰
چین دوم ۲هزار و ۹۸۲
انگلستان سوم ۱هزار و ۸۵۰
آلمان چهارم ۱هزار و ۵۱۵
فرانسه پنجم ۱هزار و ۵۰۹
تایوان ششم ۱هزار و ۴۴۱
کانادا، کره جنوبی، ژاپن و اسپانیا از هفتم تا دهم –
ترکیه هفدهم ۴۰۴
سنگاپور هجدهم –
ایران بیستم ۳۷۴
بلژیک بیست و یکم ۳۵۱
رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری افزود: کشورهای کانادا، کره جنوبی، ژاپن و اسپانیا به ترتیب دارای رتبه های هفتم تا دهم در علوم کامپیوتر هستند. جایگاه ترکیه در علوم کامپیوتر با تولید ۴۰۴ مقاله ۱۷ جهان است. سنگاپور موفق به کسب رتبه ۱۸ شده است و تعدادی از کشورهای معتبر مانند بلژیک (۳۵۱ مقاله) و اتریش (۲۷۴ مقاله) بعد از ایران قرار دارند.
   ۱۳۸۹/۱۱/۱۷