بیست و هشتمین نشست عمومی فرهنگستان علوم جهان در ایران برگزار می شود

رییس مرکزمنطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری (رایسست) گفت: بیست و هشتمین نشست عمومی فرهنگستان علوم جهان (TWAS) در سال ۱۳۹۷ در ایران و در مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری برگزار می شود.

دکتر محمد جواد دهقانی با اعلام این خبر افزود: بطور حتم برگزاری این نشست در مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری به عنوان TWAS Local Organizer از جمله دستاوردهای قابل توجه رایسست در سال ۱۳۹۶ محسوب می شود.

این عضو کمیته اجرایی برگزاری بیست و هشتمین نشست عمومی فرهنگستان علوم جهان با یادآوری اینکه آکادمی علوم جهان معرف یکی از برترین جایگاه های علم در کشورهای در حال توسعه است، گفت: هدف اصلی این سازمان، ترویج و رشد قابلیت های علمی و تعالی برای توسعه پایدار در کشورهای جنوب است.
دهقانی ادامه داد: این همایش دارای دستاوردهای مهم سیاسی و علمی بوده که ناشی از حضور دانشمندان بین المللی جهان در کشور خواهد بود.

وی خاطر نشان کرد: در اسفند ۱۳۹۶، «نشست اعضای کمیته راهبری برگزاری بیست و هشتمین نشست عمومی فرهنگستان علوم جهان» با حضور دکتر رومین مورنزی (Dr. Rumain Murenzi) مدیر اجرایی فرهنگستان علوم جهان (TWAS)، معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، معاونت تحقیقات وفناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر مقامات وزارتین در مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری برگزار شد که در نتیجه بحث و تبادل نظر صورت گرفته در این جلسه، در خصوص زمان (آبان ۱۳۹۷) و مدت برگزاری نشست، تعداد مدعوان از کلیه کشورهای پیشرفته و در حال توسعه از سراسر دنیا، و در نهایت کلیات اجرایی برگزاری بیست و هشتمین نشست عمومی فرهنگستان علوم جهان تصمیم گیری شد.

دهقانی در پاره ای دیگر از سخنان خود در مورد دستاوردهای رایسست در سال ۹۶ به بازدید بیش از ۵۰ مقام مسئول از دانشگاه ها و سازمان های منطقه از این مرکز اشاره کرد و گفت: این امر به انعقاد ۱۰ تفاهم نامه همکاری علمی، پژوهشی و فناوری و برگزاری بیش از ۵۰ نشست و کارگاه در سطح ملی و بین المللی منجر شد.

رییس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری به طیف گسترده وظایف این مرکز در حمایت از پژوهش های داخلی و منطقه ای در حوزه های علوم و فناوری اشاره کرد و انعقاد و تمدید بیش از ۱۰ تفاهم نامه چاپ و انتشار در سطح ملی و در نتیجه چاپ و انتشار تعداد ۲۲۰نشریه معتبر کشور، حمایت از برگزاری تعداد ۸۰ کنفرانس معتبر ملی و بین المللی توسط رایسست، پایین آوردن سن پژوهش و بازدید بیش از چهار هزار دانش آموز از رایسست را از دیگر فعالیت های این مرکز در سال گذشته عنوان کرد.

دهقانی همچنین در توضیح دیگر فعالیت های این مرکز در سال ۹۶ به تالیف ده ها کتاب، گزارش، مقاله (منتشر شده در مجله ها و همایش های معتبر ملی و بین المللی) و طرح پژوهشی در حوزه های مرتبط با ارزیابی عملکرد علمی ایران و سایر کشورهای منطقه (شامل منطقه خاورمیانه، آسیای مرکزی، شبه قاره هند و شمال آفریقا)، افتتاح ۳ شاخه رایسست در پاکستان و افغانستان و ۴ شاخه رایسست در داخل کشور اشاره کرد.

دهقانی شناسایی و گردآوری بیش از هزار و ۵۰۰ نشریه برتر منطقه به زبان های انگلیسی و عربی و فارسی در رایسست، نمایه سازی بیش از ۸۰ هزار مقاله نشریات و همایش های معتبر و بیش از هزار کتاب در رایسست، توسعه گستره خدمات الکترونیکی ارائه شده توسط رایسست و افزایش میزان استفاده از پایگاه های اطلاعاتی رایسست به بیش از ۵۰۰ هزار و بازدید کلی از وب سایت رایسست به بیش از یک میلیون را به عنوان دیگر دستاوردهای قابل توجه رایسست در سال ۹۶ برشمرد.

دکتر دهقانی همچنین در خصوص توسعه گستره خدمات الکترونیکی ارائه شده توسط رایسست، از رونمایی از پایگاه های اطلاعاتی (از جمله سامانه اطلس علم ایران) و اپلیکیشن های جدید موبایل، رونمایی از سامانه جدید رایسست، توسعه سیستم ها و زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری در حوزه مدیریت فناوری اطلاعات، ارتباطات و همچنین طراحی و عملیات سیستم ها و افزایش سرویس های الکترونیکی از جمله اتصال IP-Based بیش از ۴۰ دانشگاه و موسسه جدید به پایگاه های رایسست و تعریف بیش از دو هزار کد کاربری برای متقاضیان استفاده از این پایگاه ها در طی یکسال اخیر به منظور افزایش و تسریع دسترسی کاربران به اطلاعات علمی رایسست در سال ۱۳۹۶ خبر داد.

رایسست در سال ۱۳۷۰ (۱۹۹۱ میلادی) پیرو تفاهم منعقده بین فرهنگستان علوم کشورهای جهان سوم و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران تاسیس شده و هدف آن ارتقا سطح علم و فناوری در سطح کشورهای منطقه شبه قاره هند تا شمال آفریقا بوده است.

این مرکز، در سه حوزه کلان، تهیه منابع اطلاعاتی، پردازش منابع اطلاعاتی و تولید پایگاه های اطلاعاتی منتخب و نیز توزیع اطلاعات در سطح جوامع علمی کشورهای منطقه فعالیت می کند و در حال حاضر در داخل کشور ۲۳ شاخه اطلاع رسانی در برجسته ترین دانشگاه های کشور دارد.

در خارج از کشور نیز تاکنون سه شاخه تاسیس گردیده که البته در حال حاضر برای اتصال ۶۰ دانشگاه دارای کرسی زبان و ادب فارسی در سطح جهان نیز به طور همزمان در حال رایزنی است.

این مرکز در صدد است در آینده نزدیک به عنوان قطب اطلاعات علمی در کشور ماموریت خود را دریافت و عملیاتی نماید.

در حال حاضر نیز برخی از پایگاه های موجود در این مرکز شامل مقالات الکترونیکی فارسی، مجلات الکترونیکی فارسی، مقالات همایش ها، پایگاه مقالات انگلیسی، پایگاه کتاب های الکترونیک، و پایگاه های متعدد دیگر مورد استفاده جامعه علمی ایران و کشورهای منطقه است.

ضمنا این مرکز نسبت به تولید نرم افزارها و سامانه های کاربردی نیز اقدام نموده که از آن جمله می توان به نرم افزار تولید منابع برون متنی(RefGen)، سامانه اطلس علم ایران و سامانه ژورنال یاب اشاره نمود که مورد اول بر اساس سبک APA منابع مقالات را تولید می کند، سامانه دوم به رصد تولید علم می پردازد و سامانه سوم نیز نویسندگان مقالات فارسی، مجلات مرتبط را معرفی می کند.

همچنین این مرکز دارای انتشاراتی است و در حال حاضر بیش از صد مجله علمی- پژوهشی کشور را منتشر و توزیع می کند، ضمن آن که نسبت به چاپ آثار اعضای هیات علمی پس از طی فرایند داوری نیز اقدام می نماید.